Broj zaposlenih u industriji i dalje raste

Bez autora
Jul 06 2015

Broj zaposlenih u hrvatskoj industriji bio je u svibnju 0,4 posto veći u odnosu na travanj, dok je u usporedbi s brojem zaposlenih u svibnju prošle godine smanjen za 0,8 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). Na mjesečnoj razini broj zaposlenih u hrvatskoj industriji tako se blago povećao četvrti mjesec zaredom, pri čemu je u svibnju i stopa rasta bila najviša u ovoj godini. Naime nakon što je u siječnju zaposlenih u industriji bilo 0,6 posto manje nego u prosincu prošle godine, u veljači je njihov broj na mjesečnoj razini porastao za 0,3 posto, u ožujku za 0,2 posto, a u travnju za 0,1 posto. No i u svibnju ove godine nastavljeno je smanjenje broja zaposlenih u hrvatskoj industriji na godišnjoj razini, koje se, prema podacima iz objavljenih statističkih izvješća DZS-a, neprekidno bilježi još od studenog 2007. godine.

Broj zaposlenih u hrvatskoj industriji bio je u svibnju 0,4 posto veći u odnosu na travanj, dok je u usporedbi s brojem zaposlenih u svibnju prošle godine smanjen za 0,8 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Na mjesečnoj razini broj zaposlenih u hrvatskoj industriji tako se blago povećao četvrti mjesec zaredom, pri čemu je u svibnju i stopa rasta bila najviša u ovoj godini.

Naime nakon što je u siječnju zaposlenih u industriji bilo 0,6 posto manje nego u prosincu prošle godine, u veljači je njihov broj na mjesečnoj razini porastao za 0,3 posto, u ožujku za 0,2 posto, a u travnju za 0,1 posto.

No i u svibnju ove godine nastavljeno je smanjenje broja zaposlenih u hrvatskoj industriji na godišnjoj razini, koje se, prema podacima iz objavljenih statističkih izvješća DZS-a, neprekidno bilježi još od studenog 2007. godine.

Usporedno sa smanjivanjem broja zaposlenih na godišnjoj razini, u prvih pet mjeseci ove godine proizvodnost rada u hrvatskoj industriji porasla je za 1,4 posto prema istom lanjskom razdoblju.

Statistički podaci prema pojedinim djelatnostima pak pokazuju da je u svibnju na mjesečnoj razini broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji bio veći za 0,4 posto, dok je u rudarstvu i vađenju te opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji ostao na istoj razini kao u prethodnom mjesecu.

Na međugodišnjoj razini, u prerađivačkoj je industriji, koja zapošljava 90,82 posto svih zaposlenih u industriji, u svibnju bilo 0,6 posto manje zaposlenih.
Broj zaposlenih u rudarstvu i vađenju istodobno je smanjen za 4,5 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 1,3 posto.

Podaci o proizvodnosti rada pokazuju da je u prvih pet mjeseci ove godine, u odnosu isto lanjsko razdoblje, proizvodnost rada u prerađivačkoj industriji porasla za 0,9 posto.

Proizvodnost rada u rudarstvu i vađenju povećala se istovremeno za 10,4 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za jedan posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik